biografie

Biografie

Kiki Groot is na een carrière in het juridische werkveld in 2014 afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Ze is voornamelijk werkzaam als autonoom fotograaf en ontwikkelt binnen deze discipline haar eigen projecten. Daarnaast werkt ze als portretfotograaf in opdracht voor bedrijven en particulieren.

Groot is met haar fotografie altijd op zoek naar het verhaal achter de mens. Waarin en waardoor onderscheidt de een zich van de ander. Factoren als afkomst, opvoeding, nature and nurture boeien haar. Welke invloed heeft dit op de identiteit en het leven van deze mensen? Door zich langdurig in haar onderwerpen te verdiepen, bouwt ze vertrouwen op en kan ze vastleggen wat ze zoekt en ervaart.

Haar werk is op diverse fotofestivals, zowel in Nederland als internationaal, geëxposeerd. Tevens zijn haar autonome projecten in een aantal dagbladen en magazines verschenen: waaronder de Volkskrant, het Parool en Human Magazine. Sinds medio 2018 werkt ze veelvuldig voor de Volkskrant als portretfotograaf. In haar portretten geeft zij op intieme wijze de essentie van de geportretteerden weer.

Na haar afstuderen aan de Fotoacademie won Groot de prestigieuze SO Student Award 2015 met haar langlopend project ‘Zoekogen’. Het juryrapport omschreef het project over het leven van een autistisch jongetje als relevant, hedendaags en met prachtige beelden. De fotograaf komt met haar korte, maar zeer sterke edit heel dichtbij haar onderwerp en fotografeert het jongetje vanuit zijn eigen perspectief. Je kunt – aldus de jury – bijna zijn onvermogen om deel te nemen aan deze maatschappij voelen.

Het boek ‘Zoekogen’ werd dat jaar door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de beste fotoboeken van 2015. Inmiddels is het project tijdens het Fotofestival Leiden, Photoville New York en het Head On Photofestival Sidney geëxposeerd.

Met haar project ‘Sleutels zonder huis’ (2016) portretteert de fotograaf Syrische vluchtelingen. De buitenkant onthult weinig over deze Syrische jongens uit de koepel in Arnhem. De spullen in hun binnenzak, gefotografeerd door Groot, vertellen een stukje van hun verhaal en geven hun letterlijk en figuurlijk een gezicht. Dit project is in 2017 op het Fotofestival Naarden geëxposeerd.

Naast ‘Zoekogen’ werkt Groot momenteel aan de volgende (langlopende) projecten:

  • ‘Filipina girls in Nederland’. Vrouwen op zoek naar een betere toekomst. Aan de hand van portretten en stillevens onderzoekt ze hun leven hier in Nederland en hun culturele en sociale binding met de Filipijnen.
  • ‘Mormonen; Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen’. Een fotografisch onderzoek naar de vooroordelen die er over deze geloofsgemeenschap bestaan.
  • ‘Onze wijk’; een serie portretten van kinderen in een van de oude volkswijken van Arnhem. Deze kinderen groeien vaak onder lastige (sociale) omstandigheden op. Groot portretteert deze kinderen vanuit hun kracht en dromen en ambities voor de toekomst.